PRINTPLAAT

Holland Recycling heeft zich jaren geleden al gespecialiseerd in de waardebepaling en recycling van oude printplaten. Printplaten inleveren bij Holland Recycling heeft de volgende voordelen:

Oude printplaten inleveren bij Holland Recycling

 • Snelle betaling
 • Hoogste prijs
 • Transparante factuur
 • Eerlijke waardebepaling

Verschillende soorten oude printplaten inleveren

Printplaten bestaan in alle soorten en maten en komen voor in ieder elektronisch apparaat. Alle printplaten bevatten waardevolle metalen maar in de regel geldt dat hoe meer functies een apparaat heeft hoe hoogwaardiger de printplaat is. Holland Recycling heeft jarenlang ervaring opgedaan met het sorteren van printplaten.

Catalogus

Vanuit de data die wij door de jaren hebben verzameld hebben wij een catalogus voor oude printplaten gebouwd. Aan de hand van duidelijke foto’s en heldere omschrijvingen kunt u gemakkelijk zelf printplaten sorteren om uw waarde te maximaliseren. Is het toch onduidelijk in welke categorie uw printplaat thuishoort? Gebruik dan onze WhatsApp service.

Vanuit de data die wij door de jaren hebben verzameld, kunnen wij de beste prijs bieden voor iedere kwaliteit printplaat.

Verschillende soorten oude printplaten

Laagwaardige printplaten

Laagwaardige printplaten worden gebruikt voor simpele processen en komen voor in huishoudelijke en audiovisuele apparatuur en in voedingen uit allerlei andere apparaten. Vaak bestaat de functie van laagwaardige printplaten uit het reguleren van elektrische processen. Het goudgehalte van dit soort printplaten is ongeveer 10 tot 30 PPM.

Middelkwaliteit printplaten

Middelkwaliteit printplaten komen voor in eenvoudige apparaten met meerdere functies, denk hierbij aan bijvoorbeeld routers, modems en TV-receivers. Deze printplaten moeten al in staat zijn om meerdere processen te reguleren waarvoor hoogwaardige IC’s en CPU’s nodig zijn. Het goudgehalte van dit soort printplaten is 50 tot 150 PPM.

Hoge kwaliteit printplaten

In complexe apparaten zoals netwerk- en telecomapparatuur komen hoogwaardige printplaten voor. Zij moeten in staat zijn om veel processen tegelijkertijd te kunnen verwerken en hebben tegelijkertijd vaak veel verschillende verbindingen vanuit waar informatie wordt ontvangen of verzonden. Printplaten uit apparaten met veel functies die ook nog eens erg klein zijn, zoals een mobiele telefoon, hebben vaak veel edelmetalen omdat hiervoor hoogwaardige chips nodig zijn. In deze printplaten zit 150 tot 350 PPM goud.

Edelmetalen in printplaten

Welke edelmetalen zitten er eigenlijk in printplaten? En waarom zijn deze nodig? Holland Recycling beoordeelt printplaten op concentratie van goud, zilver, palladium en koper. Naast deze vier elementen komen er nog veel meer edelmetalen voor in printplaten maar in zeer lage concentraties. Denk hierbij aan Rhodium of Tantaal. De waarde van printplaten wordt echter door de vier eerstgenoemde metalen bepaald.

Maar waarom worden deze dure en schaarse metalen gebruikt in printplaten? Dat heeft te maken met de geleiding van elektriciteit, de vervormbaarheid van het metaal (goud kan in micron-dunne draad worden gevormd) en de bestendigheid tegen corrosie.

Het is daarom ook mogelijk om goud aan de buitenkant van apparaten, namelijk op de contacten van connectoren en stekkers, terug te vinden.

Omdat het goud dat gebruikt wordt op stekkers en contacten slechts enkele micron dik is (een haar is gemiddeld 40 micron) draait het bij printplaat recycling om volumes. Neem bijvoorbeeld een moederbord van een computer. In moderne moederborden zit per 1.000 kg ongeveer 60 tot 100 gram goud. Bij oude moederborden, van meer dan 20 jaar oud, bevatten 140 tot 200 gram goud per 1.000 kg. Vanuit de optiek van recycling wordt de kwaliteit van printplaten -oftewel het gehalte aan edelmetalen in printplaten- dus steeds slechter.

Printplaat recycling

Veel klanten vragen of wij edelmetaal zelf terugwinnen uit printplaten. Dit doen wij niet. Het raffinage proces is namelijk erg complex en gevaarlijk. Wij hebben daarom nauwe samenwerkingen met gerenommeerde smelters binnen Europa en in Japan waar edelmetalen worden geraffineerd in zogenaamde metallurgische verwerkingsinstallaties.

Edelmetalen zijn schaars en veel producten kunnen niet zonder gemaakt worden. Het besef dat we edelmetalen uit kilometers diepe putten moeten mijnen is er. Daarnaast moeten waardevolle metalen steeds vaker in ecologisch kwetsbare gebieden worden gemijnd. Er is een alternatief: Urban Mining, concreet betekent dit het terugwinnen van grondstoffen door recycling. Door oude printplaten te recyclen bij Holland Recycling weet u zeker dat de hoogste recyclingpercentages worden behaald.

Veelgestelde vragen over printplaat recycling

 • Wat zijn oude printplaten waard?

  De waarde van printplaten is afhankelijk van de bestandsdelen edele metalen. Heeft u een partij printplaten staan, dan kunt u ons foto’s sturen en geven wij u aan welke waarde deze printplaten vertegenwoordigen.

 • Kunnen jullie printplaten ook ophalen?

  Partijen printplaten kan Holland Recycling afhalen op uw locatie. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

 • Wat zit er in een printplaat?

  De belangrijkste grondstoffen op een printplaat zijn goud, zilver, palladium en koper. De hoeveelheid edele metalen is afhankelijk van het type printplaat.

 • Hoeveel goud zit er op een printplaat?

  Het aandeel goud op een printplaat is afhankelijk van het type printplaat. Zo bevatten printplaten uit bijvoorbeeld audio apparatuur veel minder goud dan bijvoorbeeld printplaten uit computers of mobiele telefoontjes.

 

Meer informatie

Kunnen wij u helpen bij het sorteren van uw printplaten of bij het bepalen van de waarde? Neem dan gerust even contact met ons op.

 

Snelle waardebepaling

Via onze WhatsApp service kunt u gemakkelijk foto’s sturen van uw printplaten. Wij sturen u dan snel een waardebepaling.