7,8 Miljard. Zoveel mensen wonen er op onze planeet. Jaarlijks komen er zo’n 83 miljoen mensen bij. De groei van de wereldbevolking de afgelopen decennia in combinatie met het veranderende consumptiepatroon zorgt ervoor dat we onze planeet aan het uitputten zijn. Heel actueel is de ontbossing in het Braziliaanse amazone gebied. Wij maken geen gebruik meer van onze planeet, maar misbruiken onze planeet momenteel. In onderstaande alinea’s lees je meer over het belang en de betekenis van Urban Mining.

Traditionele productie van grondstoffen

De afgelopen tien jaar is de productie van ijzererts met 180% gestegen. In deze periode is de productie van kobalt -wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van batterijen en accu’s in telefoons, laptops en elektrische auto’s- gestegen met 165% en zelfs de winning van kolen is gestegen met 44%. Wat wij ons vaak niet realiseren is dat mijnbouw desastreuze gevolgen heeft voor ons ecosysteem.  Denk eens aan de ontbossing, de giftige stoffen die de grond en het water extreem vervuilen.  Alleen al de Braziliaanse bauxietmijn (bauxiet is een mineraal dat een belangrijke erts van aluminium vormt) aan de Rio Trombetas vernietigt jaarlijks maar liefst driehonderd hectare bos.

De oorzaak is honger! Extreme, niet verzadigbare honger naar grondstoffen. Wat is de oplossing? Er zijn diverse “oplossingen” maar de belangrijkste is bewuster/minder consumeren.

Circulaire economie

Ook de circulaire economie moet bijdragen aan minder afval. Hergebruik van elektronica is tegenwoordig “hot”. Het verlengen van de levensduur is bij veel apparaten mogelijk. Zo kan een computer door een upgrade best een paar jaar langer meedraaien. Maar hoe doe je dit bij een stofzuiger? Voor de producenten ligt hier dus een flinke uitdaging. Het is daarom goed om te zien dat fabrikanten hun businessmodellen aan het bijstellen zijn op concepten zoals ‘design to recycle’. Voor de fabrikant/producent wordt het steeds belangrijker dat de apparaten die ze produceren op efficiënte wijze modulair kunnen worden ontmanteld of geschikt worden gemaakt voor hergebruik.

Wat is Urban Mining?

De stad is een mijn die vol zit met oude en ongebruikte elektronische toestellen. Urban Mining streeft naar hergebruik van de waardevolle grondstoffen die in deze oude apparaten zitten.

Tegenwoordig is het heel gewoonlijk om digitaal veel zaken via je smartphone of pc te regelen. Denk daarbij onder andere aan het boeken van een vakantie, kopen van toegangskaartje voor een attractiepark, chatten met vrienden, bekijken van YouTube, spelletje spelen op je gameconsole en nog veel meer.

Om dit allemaal snel te kunnen doen moet je steeds de laatste nieuwe applicaties downloaden op je toestel en het liefst is je toestel het laatste topmodel dat weer nét iets meer kan dan zijn voorganger. Het is dus niet verrassend dat we met zijn allen om de paar jaar een nieuw toestel kopen. Maar wat gebeurt er met onze oude mobiele telefoon als we ons het laatste nieuwe en moderne model aanschaffen? Die blijft bij de meeste jammer genoeg onderin de kast liggen.

Elektronisch afval is vandaag de dag dan ook de snelst groeiende soort. Minder dan 5% van de mobiele telefoons wordt gerecycleerd, terwijl deze voor meer dan 90% te recyclen zijn. Mobiele telefoons bevatten veel waardevolle en zeldzame grondstoffen die opnieuw gebruikt zouden kunnen worden.

Je oude elektronische apparaten aanbieden voor e-waste recycling is dus de boodschap, want het is zonde om dingen te verspillen of weg te gooien terwijl ze nog heel wat waarde hebben. Door de grondstoffen uit oude toestellen te halen hoeven we ze niet uit beperkte natuurlijke bronnen te halen en daar doen we onszelf en onze planeet een heel groot plezier mee.

Voorbeeld van Urban Mining

Urban Mining speelt een steeds belangrijkere rol als het gaat om terugwinnen van grondstoffen uit onze afgedankte producten. Onze steden liggen vol met grondstoffen. Een mooi hedendaags voorbeeld van Urban Mining is het inzamelen van elektrische en elektronische apparaten. Na demontage kunnen de grondstoffen middels een ingewikkeld technisch proces worden teruggewonnen. Dit is niet alleen goedkoper maar kost veel minder energie en is vele malen duurzamer dan de klassieke mijnbouw. Het recyclen van aluminium kost maar 5% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te produceren. Ook kan men aluminium oneindig vaak zonder kwaliteitsverlies recyclen. Verder is de concentratie aan waardevolle metalen en mineralen in elektronisch afval tot 50 keer hoger dan in de ertsen uit de mijnen. Daar komt bij dat er vaak grote conflicten spelen bij de controle van mijnen. Denk hierbij aan de mijnbouw in Congo (kobalt).

Ook Holland Recycling draagt graag haar steentje bij aan de circulaire economie middels hergebruik en recycling van elektronica. Dit alles wordt uiteraard onder WEEELABEX vergunning uitgevoerd.

Meer weten? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op.