Ieder bedrijf of instelling heeft te maken met verouderde en/of overtollig geraakte IT Hardware. Deze hardware wilt u veilig en verantwoord laten afvoeren. Vaak staat er ook nog data op de harde schijven of andere hardware. Data waarvan u als bedrijf of instelling eigenaar van bent. U wilt dat deze data vakkundig wordt vernietigd.

Er zijn tal van vragen waar u rekening mee dient te houden alvorens u uw oude elektronica aanbiedt. Mag courante hardware nog worden hergebruikt? Worden de verwijzingen (zoals asset tags) naar uw bedrijf dan vakkundig verwijderd? Waar komt mijn hardware terecht als ik kies voor hergebruik? Wat gebeurt er met de aanwezige data die nog aanwezig is op de apparatuur? Welke certificeringen moet het bedrijf hebben dat mijn hardware ophaalt en verwerkt? Om al deze vragen te beantwoorden heeft Holland Recycling een lijst met een vijftal tips.

“5 Tips om rekening mee te houden bij het afvoeren en laten verwerken van uw oude Elektronica”.

Tip 1
Degene die uw afgedankte hardware inzamelt moet in het bezit zijn van een VIHB-registratie. Deze registratie is verplicht voor ieder bedrijf dat afvalstoffen op Nederlands grondgebied vervoert, inzamelt en of bemiddelt. Via deze link komt u rechtstreeks in het register en kunt u controleren of de partij die u heeft gevonden een VIHB registratie heeft.

Tip 2
Wilt u uw hardware laten recyclen dan moet het verwerkende bedrijf in het bezit zijn van een actuele WEEELABEX certificering. Vanaf 1 juli 2015 moeten verwerkingsbedrijven gecertificeerd zijn volgens de WEEELABEX. Zonder een certificaat mag een recyclingbedrijf geen afgedankte apparaten verwerken. De WEEELABEX bevat regels voor inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en hergebruik van e-waste. De verplichting garandeert dat bedrijven elektrische apparaten op de beste manier verwerken. Ook zorgt het ervoor dat de regels voor alle bedrijven hetzelfde zijn. Een lijst van alle WEEELABEX gecertificeerde bedrijven vindt u hier.

Tip 3

Kijk of het bedrijf is voorzien van de benodigde ISO certificeringen. ISO 14001 sluit aan bij onderwerpen als MVO en circulaire economie en speelt in op het belang voor organisaties om hun milieubeleid te baseren op een goed inzicht in zowel de interne als externe ontwikkelingen, maar ook in de eisen en verwachtingen van belanghebbenden. De directie moet dus actief aan de gang om de ‘groene’ positie van het bedrijf in de keten te verbeteren en het milieubeleid meer te verankeren in de algemene bedrijfsstrategie.

Tip 4

Komt uw hardware in aanmerking voor hergebruik en staat u ervoor open om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie maak dan duidelijke afspraken met de inzamelaar over de vergoeding van de door u aangeboden hardware. Het is in uw voordeel als u de specificaties weet van hetgeen u aan te bieden heeft.

Tip 5

Zorg er ten alle tijden voor dat de data op de apparatuur wordt vernietigd. Er zijn verschillende manieren om apparatuur te ontdoen van data. Laat u goed voorlichten en vraag altijd om een verklaring van datavernietiging, aangevuld met de serienummers van de betreffende datadragers. Zorg er ook voor dat de data gecertificeerd wordt vernietigd.

Wilt u meer tips of uw oude elektronica inleveren bij Holland Recycling? Neem dan gerust contact op met ons. Onze gepassioneerde medewerkers vertellen u er graag alles over.