Nieuws

 • Hoe worden edelmetalen teruggewonnen uit E-waste?

  Hoe worden edelmetalen terug gewonnen uit e-waste (AEEA)

  Elektronisch afval, ook wel e-waste, WEEE of AEEA genoemd, wordt in een snel tempo een groot gevaar voor ons milieu echter met de juiste verwerkingstechnologie kan e-waste een duurzame bron zijn voor het terugwinnen van edelmetalen worden. Maar hoe wordt edelmetaal eigenlijk teruggewonnen? Dit leggen we u uit.

  Een typische behandelingsvolgorde voor e-waste omvat de volgende stappen:

  - Inzameling
  - Demontage of mechanische verwerking
  - Handmatige of mechanische sortering

  Eenvoudige uitgangsmaterialen zijn nu al klaar voor eindverwerking, denk hierbij aan staal- en aluminiumschroot. Complexere materialen, zoals printplaten, ondergaan verdere behandeling in zogenaamde metallurgische verwerkingsinstallaties waar verschillende smelt- en raffinageprocessen worden toegepast. Edelmetalen worden door deze processen voor meer dan 95% teruggewonnen!

  Edelmetaalraffinage is de scheiding van edelmetalen zoals goud en zilver van niet-edelmetaal houdende materialen. Het proces voor het raffineren van edelmetalen is behoorlijk geavanceerd. De meest gebruikelijke procedures voor het scheiden van edelmetaal houdende materialen worden pyrolyse of hydrolyse genoemd.

  Nu wordt het wat moeilijker, niet gek dus dat het terugwinnen van edelmetalen uit e-waste is voorbehouden aan een selecte groep gespecialiseerde bedrijven! Bij pyrolyse komen edelmetaal houdende producten vrij van de andere materialen door deze in een smelt te stollen tot sintel. vervolgens kunnen de edelmetalen worden afgegoten of geoxideerd.

  Bij hydrolyse worden de edelmetaal houdende producten ofwel opgelost in aqua regia (ook wel koningswater genoemd, bestaande uit zoutzuur en salpeterzuur) of in oplossing van zoutzuur en chloorgas. Vervolgens kunnen bepaalde metalen direct worden neergeslagen of gereduceerd met een zout-, gas-, organische en/of nitrohydraat verbinding. Na dit proces ontstaat een onzuivere vorm van de edelmetalen. Daarom doorlopen de gewonnen metalen reinigingsfasen of worden ze gekristalliseerd om de zuiverheid te verhogen. De edelmetalen worden door calcineren gescheiden van het metaalzout en worden vervolgens gehydrolyseerd en daarna thermisch bereid (gepyrolyseerd).

  Doormiddel van deze pyrolyse en hydrolyse processen wordt bij het goud en zilver een zuiverheid van 99,99% behaald waarna het goud wordt gegoten in een goudbaar van 1kg welke voornamelijk worden ingezet bij het maken van juwelen en industriële processen. Het zilver wordt gegoten in een baren van 30kg welke ingezet worden voor het produceren van fotografische en elektronische materialen.

  Het terugwinnen van edelmetalen uit e-waste is dus zo simpel nog niet! Echter worden goede recycling en hoge terugwinningspercentages steeds belangrijker. Edelmetalen zijn schaars en zonder kunnen veel producten niet worden gemaakt. Het besef dat we edelmetalen uit kilometers diepe putten moeten mijnen is er. Daarnaast moeten waardevolle metalen steeds vaker in ecologisch kwetsbare gebieden worden gemijnd. Het alternatief is ‘urban mining’, lees het terugwinnen van grondstoffen door recycling. De verwachting is dat er in 2050 wel 120 miljoen ton e-waste verwerkt zal worden, nu is dat nog zo’n 50 miljoen ton wereldwijd.

 • Volvo Car Nederland Exchange Maastricht ontvangt eerste CO2-certificaat

  Het nut van recycling. Dat laten we graag zien. De CO2-reductie van onze totale recycling van de metalen vertelden we al graag. Nu willen we iedere klant inzicht geven over hun bijdrage aan de vermindering van de uitstoot - wat het effect is van de inzameling en duurzame recycling van hun afval.

  Ons eerste C02-certificaat voor de totale volumes van Volvo Exchange Maastricht in 2018 boden we deze week aan.

  Lees verder

 • Uitslag verloting laptop actie Earth Day

  Wat een fantastische dag om bij de aarde stil te staan. En natuurlijk ook bij de winnaar van de gerefurbishte laptop. Bent u in het gelukkige bezit van lotnummer BA 1837: van harte! Kom u deze week even langs?

  We willen alle inzenders bedanken voor hun deelname want door u is de actie geslaagd. Met u verminderen we door de recycling van uw elektronica de wereldwijde C02 uitstoot.

  Fijne Dag van de Aarde!

 • Lever elektronica in en win op Earth Day!

  Heeft u overtollige elektronische apparaten thuis? Als u deze gedurende de aanloop naar de Dag van de Aarde inlevert bij Holland Recycling, helpt u mee om van deze dag een waar feest te maken. Bovendien wint u mogelijk een mooie laptop: natuurlijk volledig gerefurbished.

  Lees verder

 • Wat gebeurt er in Boxtel met uw afval? 

  Laat het zien! Dé rode draad van de Boxtelse Afvalinzameling, Recycling en Refurbishment bedrijven. We maken graag helder wat er – verantwoord  –  gebeurt met wat er in deze regio wordt weggegooid. Regelmatig ontvangt MSB, Holland Recycling en DHT dan ook bedrijven, instellingen, organisaties, scholen, etc., om te laten zien waarom er nog veel waarde zit in afval.

  Lees verder

 • Bezoek Rijkswaterstaat en Juridische dienst Ministerie

  Deze week in het MRF magazine een leuk artikel over de recente visite uit Den Haag. Majid Arai, Directeur Holland Recycling, informeerde de heren uitvoerig over de laatste Recycling ontwikkelingen op het gebied van de inzameling, demontage en beveiligde vernietiging.  Lees het hele artikel in de MRF Circulaire hier.

 • Verduidelijking printplaten sortering

  Printplaten sorteren is nogal eens een uitdaging. Om dit proces voor iedereen te vereenvoudigen, verbetert Holland Recycling het productoverzicht op de website continue. En nu redelijk ingrijpend: de eerste vernieuwde categorieën staan al online. Bekijk de nieuwe categorieën direct!

  Wat verandert er?
  Er komen minder, algemenere categorieën. In plaats van de herkomst van de printplaten ligt de nadruk op de waarde. En mede op basis van klantfeedback zijn de omschrijvingen op de website duidelijker. Naast de omschrijving krijgt iedere categorie een andere foto om zo door visuele kenmerken de printplaten beter te herkennen.

  Wat betekent dit voor u?
  Sorteren wordt makkelijker en door het minder aantal categorieën bespaart u opslagruimte. De duidelijke omschrijvingen en foto’s zullen discussies verminderen en de samenwerking vergroten.

 • Vrijwilligers in het zonnetje

  De opruimers van het van zwerfafval in de Gemeente Boxtel en Gemeente Sint-Michielsgestel lijken anoniem. Toch zijn de straten na hun inzet weer netjes en schoon. Reden genoeg voor beide Gemeenten de vrijwilligers te belonen met een leuke en interessante middag.

  Dutch Hardware Trading BV, Holland Recycling en Milieu Service Brabant waren dan ook graag bereid hen de diverse mogelijkheden van afval te laten zien.

 • Pas jij in ons team als Operationeel Medewerker?

  Heb je lef om uitdagingen aan te gaan?

  Ben je zelfstandig en gedreven?

  En de ambitie om door te groeien?

  Solliciteer dan op de nieuwe #vacature

 • MVO – Show it!

  Het verhaal achter Holland Recycling. Dat laten we graag zien. Vorig jaar wonnen we de MVO-Award en dat wilden we de hele wereld natuurlijk laten weten. Met een ontbijtsessie in onze demontagehal was het tijd voor een nieuwe stap: ook andere bedrijven, instellingen en overheden inspireren met ons verhaal.

  Lees verder

Artikelen 1 tot 10 van 20 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2